Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib). Tak wynika z badania opublikowanego 5 marca 2024 r. w czasopiśmie American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

  • Migotanie przedsionków a picie słodkich napojów
  • A co z naturalnymi sokami?

AFib jest częstym schorzeniem. Charakteryzuje się nieregularnym biciem serca. Może ono prowadzić do poważnych powikłań. Takich jak udar, niewydolność serca i inne problemy związane z sercem.

Naukowcy zbadali dane dotyczące diety ponad 200 tys. dorosłych w Wielkiej Brytanii. Odkryli, że ci, którzy pili dwa litry lub więcej napojów słodzonych cukrem lub sztucznie słodzonych tygodniowo, mieli o 20 proc. większe ryzyko AFib w porównaniu do osób, które unikały tych napojów. Spożycie tego typu napojów wiązało się także z podwyższonymi parametrami stanu zapalnego. Oraz zwiększonym poziomem lipidów w surowicy krwi.

Migotanie przedsionków a picie słodkich napojów

– Już wcześniej mieliśmy niepokojące doniesienia dotyczące wpływu spożywania napojów słodzonych na rozwój cukrzycy. Szczególnie u dzieci. Ta nowa praca przeanalizowała ryzyko występowania nowych epizodów migotania przedsionków na bardzo dużej grupie osób i ewidentnie pokazuje, że w grupie, która spożywała powyżej dwóch litrów płynów sztucznie słodzonych, i to zarówno cukrem jak i słodzikami, odnotowano od trzech do czterech razy większe ryzyko nowych epizodów migotania przedsionków – komentuje prof. dr hab. n. med. Marcin Grabowski z Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Pododdziału Elektrokardiologii.

Profesor zwraca też uwagę, że w ostatnim czasie migotanie przedsionków traktuje się jak chorobę. U jej podłoża – oprócz innych czynników ryzyka (np. otyłości, bezdechu sennego, choroby wieńcowej czy cukrzycy) – leży nasilony stan zapalny.

A co z naturalnymi sokami?

Z drugiej strony u osób, które piły jeden litr lub mniej niesłodzonego soku, takiego jak sok pomarańczowy lub sok warzywny tygodniowo, ryzyko wystąpienia AFib było mniejsze.

– Trzeba jednak pamiętać, że naturalnych soków, w tym tych świeżo wyciskanych, też nie powinny spożywać w nadmiernej ilości. Ponieważ są kaloryczne i bogate węglowodanowo, co nie jest zalecane dla pacjentów z cukrzycą. Nie powinno się też nimi popijać posiłków w dużej ilości. Najzdrowsze jest uzupełnianie płynów w postaci czystej wody – uważa kardiolog.

Najnowsze wytyczne American Heart Association zalecają spożycie słodkich napojów gazowanych na poziomie nie wyższym niż 450 kcal w tygodniu. To ilość odpowiadająca trzem puszkom napoju tygodniowo.

Pomóc może też aktywność fizyczna. Jednak jak wyjaśnia jeden z autorów publikacji, Jean-Philippe Drouin-Chartierz z Uniwersytetu Lavala, „aktywność fizyczna o połowę, a nie w całości redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z piciem słodzonych napojów”.

Zdaniem prof. Grabowskiego to niepokojące doniesienie powinno przełożyć się na działania prewencyjne i edukacyjne Zwłaszcza u dzieci i młodych ludzi, obarczonych ryzykiem.

– Szczególnie że pokolenie młodych ludzi w wieku 30-40 lat ze współistniejącym ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. To pacjenci, którzy ze względu na migotanie przedsionków są obarczeni ryzykiem udaru – zwraca uwagę specjalista.

Monika Grzegorowska, zdrowie.pap.pl

Źródła:
  1. https://newsroom.heart.org/news/sweetened-drinks-linked-to-atrial-fibrillation-risk

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o nowych publikacjach - zapisz się do naszego newslettera.