Dietę podawaną choremu w żywieniu dojelitowym dobiera się go do jego indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia oraz rodzaju dostępu. Sprawdźcie, ile jest rodzajów diet i czym charakteryzuje się każdy z nich.

Diety w żywieniu dojelitowym. Kryteria i podziały

Pod pojęciem diety przemysłowej kryje się szereg preparatów, które mają przeznaczenie dietetyczne, są odpowiednio przetworzone i służą do odżywiania pacjentów pod nadzorem lekarza.

Diety przemysłowe można klasyfikować w zależności od profilu odżywczego i wielkości cząstek  wchodzących w ich skład, a także przeznaczenia.

Standardowe stosuje się w odżywianiu chorych bez ciężkich zaburzeń metabolicznych. Natomiast specjalistyczne (specjalne) – w przypadku tych chorych, którzy zmagają się z zaburzeniami metabolizmu.

Jeśli weźmiemy pod uwagę kryterium zawartości pokarmowych, podawane choremu preparaty odżywcze można podzielić na:

  • bezresztkowe
  • ubogoresztkowe
  • bogatoresztkowe.

Istnieje również podział według gęstości kalorycznej na diety:

  • normokaloryczne – 0,9-1,2 kcal na 1ml
  • wysokokaloryczne – powyżej 1,2 kcal/mm
  • niskokaloryczna – poniżej 0,9 kcal/ml

Z kolei biorąc pod uwagę wielkość cząstek makroskładników, diety dzielą się na:

  1. Polimeryczne – kompletne odżywczo, wyprodukowane z naturalnych, nieprzetworzonych składników. Mogą być stosowane u tych chorych, których układ pokarmowy trawi sprawnie. Występują w różnych wersjach kalorycznych, więc można je dostosować do indywidualnych potrzeb chorego. Zarówno diety oligomeryczne, jak i monomeryczne nie zawierają laktozy, glutenu oraz cholesterolu , są również bezresztkowe.
  2.  Oligo i monomeryczne – przygotowane w taki sposób, że wymagają minimalnego trawienia i są niemal całkowicie przez organizm chorego wchłaniane.

Domowe żywienie dojelitowe – diety specjalne

Diety specjalne są dostosowane do specjalnych zaburzeń metabolicznych, ewentualnie ich stan odpowiada na zapotrzebowanie organizmu chorego związane z jakąś szczególną sytuacją. Dotyczy to na przykład diet, które podawane są osobom dotkniętym skrajnym wyniszczeniem organizmu.

Rodzaje diet specjalnych

Wśród diet specjalnych wyróżnia się:

  • “hepa” – ten rodzaj diety podaje się je pacjentom z niewydolnością wątroby
  • “nefro” – dieta stosowana w przewlekłej chorobie nerek. Charakteryzuje się  bezresztkowością. Nie zawiera glutenu. 
  • diety dla chorych z niewydolnością oddechową – w tym wypadku chory zmaga się z ostrą lub przewlekłą niewydolnością oddechową. Niedoborem tlenu i zatrzymaniem w organizmie dwutlenku węgla. Jaka dieta stosowana w żywieniu dojelitowym może pomóc?  Taka, której cechą charakterystyczną jest wyższy stosunek tłuszczów do węglowodanów. Powoduje to obniżenie współczynnika oddechowego i przywrócenie w miarę prawidłowych wartości stężenia dwutlenku węgla i tlenu we krwi chorego.
  • “diabet” – dieta przeznaczona dla chorych z zaburzeniami glikemii, spowodowanymi zespołem pourazowym, nietolerancją glukozy i cukrzycą (chorzy mogą otrzymywać standardowe diety z dodatkiem błonnika, pod warunkiem stałej kontroli glikemii i stosowania odpowiednich leków przeciwcukrzycowych lub insuliny).
  • diety immunomodulujące – ich zadaniem jest wpływanie na układ odpornościowy chorego przez zastosowanie odpowiednich składników w mieszaninach odżywczych. Takich, które oddziałują na barierę jelitową błon śluzowych, aktywację komórek obronnych oraz odpowiedź zapalną.
  • diety modularne – cząstkowe – stosuje się je jako uzupełnienie diet podstawowych. Zawierają jeden składnik (np. białko, węglowodany, tłuszcze). Nie zawierają włókien pokarmowych. Ponadto są bezresztkowe.
  • “juice” diety beztłuszczowe – stosowane rzadko, w przypadku skrajnego wyniszczenie, hiperlipidemii, zapalenia trzustki.
  • diety dla chorych z zaburzeniami połykania – pozwalają prowadzić żywienie pokarmem o różnorodnej teksturze i gęstości , nie stosuje się ich w domowym żywieniu dojelitowym.