Na jakie elementy diety zwrócić uwagę (węglowodany,błonnik PHGG, MUFA, indeks glikemiczny). w żywieniu enteralnym pacjenta z cukrzycą?


Hiperglikemia jest częstym zjawiskiem u pacjentów z cukrzycą żywionych dietą przemysłową. Może być także skutkiem samej choroby lub stosowanego leczenia. U takich pacjentów, żywionych dietą przemysłową, warto uwzględnić następujące elementy:

  • węglowodany
  • indeks glikemiczny
  • błonnik PHGG
  • kwasy wielonienasycone MUFA

Węglowodany

Osoby z cukrzycą lub u których występuje hiperglikemią powinny kontrolować ilość węglowodanów w diecie i poszczególnych posiłkach. A także kontrolować ich rodzaj. Dla osób żywionych enteralnie dedykowane są specjalne diety z obniżoną zawartością węglowodanów, cukrów prostych i
z błonnikiem.

Indeks glikemiczny

To wskaźnik informujący nas o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu (w ciągu 120 minut) wzrasta poziom glukozy we krwi. Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego danych produktów, tym wyższy będzie poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Niski indeks glikemiczny diety pozwala dobrze kontrolować glikemię.

Błonnik PHGG

W diecie osób chorych na cukrzycę pamiętać należy o odpowiedniej podaży błonnika. Minimalna dzienna podaż tego składnika powinna wynosić 25 g dziennie lub 15 g na każde 1000 kalorii pochodzących z diety. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj błonnik PHGG. Jest to błonnik prebiotyczny, w 100% pochodzenia naturalnego. PHGG dzięki stymulacji rozrostu pożytecznych bakterii, poprawia stan, a tym samym motorykę jelit.

Ponadto pomaga łagodzić wzdęcia, gazy i zaparcia, jak również kontrolować poziom glukozy we krwi, pozwala ograniczyć ilość stosowanych środków przeczyszczających.

Kwasy wielonienasycone MUFA

Jest to grupa tłuszczów jednonienasyconych, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Pełnią one funkcję energetyczną, dostarczając kalorii. Pozwalają również magazynować nadmiar energii w komórkach tłuszczowych zwanych adipocytami.

Co ważne, stanowią także budulec dla wielu ważnych struktur ludzkiego ciała, takich jak błony komórkowe czy mózg. Umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dodatkowo powstają z nich ważne dla pracy organizmu substancje, np. hormony tkankowe. Mają również wpływ na stan włosów i skóry. Warto także wiedzieć, że bez nich niemożliwa byłaby prawidłowa praca układu krążenia.

Dla pacjentów z zaburzeniami glikemii żywionych enteralnie warto wybierać diety, w których znaczna cześć tłuszczu występuje w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które stabilizują glikemię poposiłkową i zapotrzebowanie na insulinę.

Anna Kamińska, Koordynator ds. Żywienia Klinicznego, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Tekst powstał we współpracy z:

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.

 

 

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o nowych publikacjach - zapisz się do naszego newslettera.