Żywienie enteralne to wspólna nazwa dla dużej grupy metod odżywiania lub leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego. Na czym polega terapia żywieniowa w tej formie, tłumaczy Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu Polspen.

Pokarm może być podawany do przewodu pokarmowego różnymi sposobami a także na różnych jego poziomach. Najbardziej fizjologiczne jest oczywiście żywienie doustne. A więc – tak jak w normalnym odżywianiu, gdy pokarm rozpoczyna swój kontakt z przewodem pokarmowym już w jamie ustnej.

Z różnych powodów zdarza się jednak, że okazuje się to niemożliwe. Ograniczenia możliwości przyjmowania pokarmu doustnie na ogół wynikają z zaburzeń połykania. Reszta układu pokarmowego często działa bez zarzutu. Takim pacjentom płynną dietę podaje się więc bezpośrednio do żołądka albo do jelita cienkiego. Mówimy wówczas, w zależności od miejsca dostępu do układu pokarmowego chorego, o żywieniu dożołądkowym lub dojelitowym.

Pokarm wprowadzany jest przez zgłębnik (sondę) założony przez nos do żołądka lub do jelita. Tę metodę stosuje się zwykle, gdy konieczność żywienia dożołądkowego lub dojelitowego trwa względnie krótko. Do kilku tygodni, podczas pobytu osoby chorej w szpitalu. Gdy żywienie potrzebne jest przez miesiące, czy lata, pokarm wprowadza się przez specjalny otwór w powłokach jamy brzusznej prowadzący do żołądka lub jelita – tłumaczy Polspen. Ów otwór fachowo nazywa się przetoką odżywczą (żołądkową lub jelitową). Z taką przetoką chory może trafić do domu, w którym o podawanie mu diety dba rodzina.

Czytaj także: Żywienie dojelitowe – przez żołądek, dwunastnicę lub jelito cienkie

Pokarm podawany przez przetokę odżywczą

Dieta, którą za pośrednictwem przetoki przyjmuje pacjent różni się od tej spożywanej klasycznie.

Obecnie przemysł farmaceutyczny produkuje wiele gotowych do użytku diet płynnych. Różnorodny skład pozwala na ich zastosowanie u chorych, których potrzeby oraz możliwości trawienia i wchłaniania składników pokarmowych są znacznie upośledzone – tłumaczy Polspen. Tak zwane diety przemysłowe występują w wielu wariantach, różniących się między innymi:

  • bilansem energetycznym
  • udziałem składników odżywczych, mikroelementów, itp.
  • wielkością cząstek.

Ta różnorodność umożliwia dostosowanie diety do potrzeb konkretnego pacjenta.

Czytaj także: Domowe żywienie dojelitowe – rodzaje diet

Dieta przemysłowa to nie tylko pokarm

– Diety te traktuje się jak lekarstwo, a nie tylko jak pokarm w potocznym tego słowa znaczeniu. Ich odpowiednie zastosowanie (indywidualne dobranie diety o składzie specyficznym dla potrzeb i możliwości organizmu pacjenta) może zmniejszyć lub doprowadzić do ustąpienia objawów wywołanych przez źle tolerowane składniki pokarmowe znajdujące się w żywności niezmodyfikowanej, jaką zjada codziennie większość ludzi – tłumaczy Polspen. Dlatego właśnie dobór diety dla konkretnego pacjenta nie jest przypadkowy. Robi to lekarz po wzięciu pod uwagę: charakteru choroby, wydolności układu pokarmowego konkretnego pacjenta oraz składu diet.

Normalne życie a żywienie enteralne

Pacjenci często obawiają się terapii żywieniowej, wyłonienia przetoki odżywczej itp. Czy słusznie? – Ta metoda leczenia żywieniowego umożliwia względnie normalne życie, kształcenie się i pracę ludziom zależnym od niej. Żywienie przez przetoki odżywcze znalazło zastosowanie w leczeniu chorych z różnymi chorobami neurologicznymi, którzy nie mogą samodzielnie połykać pokarmu. Dla nich jest to jedynie właściwa forma żywienia, a dla ich rodzin, czy opiekunów jest ważnym czynnikiem ułatwiającym codzienną pielęgnację, rehabilitację i karmienie – przekonuje Polspen.

Źródła:
  1. https://polspen.pl/dla-pacjentow/zywienie-enteralne

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.