Pałeczki salmonelli to drobnoustroje, które w Polsce są najczęstszym powodem bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku zarejestrowano już 1818 takich przypadków. Częstą przyczyną zatrucia jest niewłaściwe obchodzenie się z jajami podczas przygotowywania posiłków.

Salmonella zajmuje wysokie miejsce na liście ostrzeżeń, jakie publikuje Główny Inspektor Sanitarny w wyniku kontroli próbek żywności. W tym roku ostrzeżeń, by nie jeść określonych partii żywności z powodu wykrycia w niej lub na niej różnych szczepów salmonelli, było siedem – najczęściej bakterię inspektorzy znajdowali na skorupkach jajek, ale wykryto ją również w sezamie czy… w mleku w proszku. Warto śledzić ostrzeżenia GIS, ale najlepszą ochronę daje przestrzeganie określonych zasad w kuchni.

Jakie są objawy salmonellozy

  • kurczowy ból brzucha
  • wymioty
  • biegunka
  • może wystąpić również gorączka

Jak szybko występują objawy salmonellozy od spożycia zanieczyszczonego pokarmu?

Objawy występują w 6 do 48 godzin od spożycia zanieczyszczonych bakterią pokarmów. Choroba trwa od czterech do siedmiu dni. Może być także śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.

Inne produkty poza jajami, na których może występować salmonella, to m.in. surowe mięso. Należy pamiętać, żeby używać osobnych desek do jego krojenia (zatem nie tych samych, na których kroimy np. pieczywo), poddawać je dokładnej obróbce termicznej, a ręce bezpośrednio po kontakcie z surowym mięsem dokładnie wymyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem mydła.

Jakich zasad przestrzegać w kuchni?

  1. Po kontakcie z jajami ręce trzeba dokładnie wymyć pod bieżącą wodą. Należy używać mydła.
  2. Kupować jajka tylko z takich źródeł, w których są one przechowywane w lodówce.
  3. Nie trzymać jajek poza lodówką (salmonella lubi ciepło).
  4. Nie myć jajek przed wbiciem ich do masy ciasta, które będzie się piekło przez pewien czas w wysokiej temperaturze (salmonella ginie w temp. około 70 st. C).
  5. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami trzeba natychmiast dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. Ponadto nie należy też stosować tych samych talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.
  6. Wyparzać skorupki jajek, których żółtka mają być bazą kremu (a także jajek sadzonych i jajecznicy).
  7. Produkty przygotowane z użyciem surowych jaj powinny być zjedzone wkrótce po przygotowaniu i lepiej nie podawać ich dzieciom i osobom z obniżoną odpornością.

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródła:
  1. Meldunek NIZP-PZH: Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 maja 2019 r.
  2. Ostrzeżenia publiczne GIS dotyczące żywności:
  3. Artykuł na temat zatruć pokarmowych opublikowany na portalu Medycyna Praktyczna

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.