Nie wszyscy mogą regularnie uczestniczyć w wizytach u stomatologa. W tej sytuacji codzienna, domowa troska o stan zębów i jamy ustnej nabiera szczególnego znaczenia. Jak dbać o zęby w domu, aby zminimalizować ryzyko próchnicy? Zachęcamy do lektury tekstu redaktor portalu dentystaradzi.pl dr Agnieszki Czechumskiej.

  • Jak powstaje próchnica?
  • Dlaczego spożywanie cukru jest groźne dla zębów?
  • Jak zapobiegać próchnicy?

Jak powstaje próchnica?

Próchnica jest chorobą infekcyjną. Aby rozwinęła się w zębie, muszą zaistnieć jednocześnie cztery czynniki:

  • ząb
  • bakterie
  • cukier
  • czas.

Bakterie próchnicotwórcze gromadzą się w osadzie na zębach czyli w płytce nazębnej. Mają zdolność przyczepiania się do zębów i kumulowania:

  • przy dziąsłach,
  • na odsłoniętych częściach korzeni
  • w naturalnych wgłębieniach w zębach np. w bruzdach na górnej powierzchni bocznych zębów.

Dostarczenie do jamy ustnej węglowodanów (szczególnie sacharozy i glukozy) powoduje uaktywnienie się bakterii. Drobnoustroje obecne w płytce nazębnej mają zdolność fermentowania wymienionych cukrów. W efekcie, doprowadzają do produkcji kwasów, które obniżają pH śliny. Niższe pH środowiska jamy ustnej oznacza „rozpuszczanie” i odwapnienie szkliwa, co wpływa na powstanie miejsc podatnych do zakażenie zęba i zapoczątkowanie rozwoju próchnicy.

Jakie są pierwsze oznaki próchnicy?

Pierwszą oznaką próchnicy jest tzw. biała plamka na zębie. Widoczna najczęściej w okolicy szyjki zęba, gdzie najdłużej zalegają resztki pokarmowe, tworząc płytkę nazębną lub kamień nazębny. Na etapie gdy biała plama jest gładka i śliska w dotyku, nie wymaga leczenia i wizyty u stomatologa.

Jak zapobiegać i leczyć próchnicę?

Aby próchnica nie postępowała, należy poprawić higienę jamy ustnej, czyli usunąć z zębów osad. Mycie zębów powinno wykonywać się minimum dwa razy dziennie, po 2 minuty. Stosować pasty wzmacniające szkliwo, tzw. pasty remineralizujące na bazie fluoru lub hydroksyapatytu. Jeśli mycie zębów nie jest możliwe tak często, należy płukać jamę ustną płukankami np. z chlorheksydyną lub fluorkami. Ważne jest zmniejszenie ilości i częstotliwości jedzenia słodkich przekąsek między głównymi posiłkami. Dodatkową korzyścią może być stymulowanie wydzielania śliny, co zwiększa naturalny proces oczyszczania zębów. Wybieranie wody jako głównego napoju to najlepsza decyzja dla każdego, kto minimalnym nakładem zaangażowania chciałby poprawić stan swojej jamy ustnej.

Gdy plama próchnicowa zmieni kolor na ciemniejszy lub widzimy załamania powierzchni szkliwa, jest to moment w którym ząb należy zacząć leczyć u dentysty. Przy poprawnej higienie jamy ustnej, niepodjadaniu między posiłkami, i częstym piciu wody, ten etap próchnicy rozwija się wolno. Oznacza to, że w okresie 3-6 miesięcy powinniśmy udać się do lekarza, celem diagnozy i leczenia. W przypadku braku leczenia, w zębie może rozwinąć się stan zapalny, a to oznacza dużą „plombę” czy nawet leczenie kanałowe lub jego usunięcie.

dr n. med. lek. dent. Agnieszka Czechumska

Tekst powstał we współpracy z:

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.