Owoce - zakazane dla cukrzyka?
Co prawda wspomnienie pachnącego owocami lata z każdym ponurym, jesiennym dniem blednie coraz bardziej, ale to nie powód, żeby nie pochylić się nad odpowiedzią na jedno z dość powszechnie pojawiających się w gabinetach dietetyków i diabetyków pytań. Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść owoce? A jeśli tak – ile, kiedy i jakie?
- Dlaczego owoce w diecie są wskazane?
- Z czego wynikają ograniczenia w spożywaniu owoców?
- Jak jeść owoce
- Przykłady owoców o niskim indeksie glikemicznym
Problemem spożywania owoców przez osoby, które chorują na cukrzycę powraca dosyć często. Zatem, czy owoce są zakazane w diecie osób chorujących na cukrzycę? Nie. Nic bardziej mylnego. Nie oznacza to jednak, że w ich spożywaniu nie obowiązują żadne ograniczenia.
Z owocami w menu cukrzyka jest jak ze wszystkim w życiu. Potrzebna jest równowaga i umiar. Sięgając po owoce, cukrzyk powinien znać ich właściwości… i swój organizm.
Dlaczego owoce w diecie są wskazane?
Odpowiedź jest prosta. Są smaczne i dodają energii. Ponadto, pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie, co przeciwdziała uczuciu zmęczenia.
Mawia się, że owoce to samo zdrowie. Jednak, jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, w prawidłowej diecie zdrowego człowieka proporcje między warzywami i owocami powinny wynosić:
- 3/4 – warzywa
- 1/4 – owoce.
To dość enigmatyczne i nieostre stwierdzenie. W przypadku osób chorujących na cukrzycę, ilość owoców w diecie określana jest zdecydowanie bardziej precyzyjnie. Mówi się o tym, że mogą zjeść około 300 gr dziennie. Podawanych w 2-3 porcjach. Łatwo sobie wyobrazić, że to niewiele.
Z czego wynikają ograniczenia w spożywaniu owoców?
Cukier, który się w nich znajduje, fruktoza, po spożyciu bardzo szybko się wchłania. W konsekwencji podnosi się poziom cukru we krwi. Teoretycznie, osoby chorujące na cukrzycę typu 1 mogłyby zjeść ich więcej, przyjmując wyższą dawkę insuliny. Sęk w tym, że fruktoza z owoców podnosi glikemię na krótki czas. A w tych okolicznościach przyjęcie wyższej dawki insuliny mogłoby doprowadzić do niedocukrzenia (cukier z owoców przestałby działać, a insulina działałaby nadal). Dlatego właśnie diabetycy powinni na owoce w diecie uważać.
Jak jeść owoce
- By uniknąć opisanych powyżej okoliczności, specjaliści zalecają, by owoce w diecie cukrzyka „ukrywać” w innych posiłkach, np. śniadaniach. Chodzi o to, by nie stanowiły samodzielnej przekąski.
- Fruktoza wraz z innymi składnikami odżywczymi wchłania się bowiem wolniej.
- Ponadto eksperci zalecają, by owoce spożywać w pierwszej połowie dnia. Wówczas enzymy trawienne są bardziej aktywne.
- Nie bez znaczenia jest również to, jakie owoce zjadamy. W przypadku cukrzyków wybór determinuje nie tylko sezon, ale także indeks glikemiczny.
Poniżej, za serwisem internetowym diabetycy.org przypominamy indeks glikemiczny kilkunastu popularnych gatunków owoców.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym:
- czarne porzeczki – 15
- czereśnie – 20
- owoce jagodowe – 25
- wiśnie – 25
- gruszki – 30
- morele świeże – 30
- brzoskwinie – 35
- nektarynki – 35
- jabłka – 35
- śliwki – 35
Owoce o średnim indeksie glikemicznym:
- figi suszone – 40
- morele suszone – 40
- śliwki suszone – 40
- ananas świeży – 45
- kokos – 45
- winogrona – 45
- żurawina – 45
- kiwi – 50
Owoce o wysoki indeksie glikemicznym:
- banany dojrzałe – 50
- melon – 60
- rodzynki – 65
- daktyle suszone – 70
- arbuz – 75.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.