Mleko zawiera wiele wartości odżywczych. W szczególności obfituje w nie dieta dzieci. Pojawiają się jednak również głosy, że mleko wcale nie jest takie zdrowe jak się wydaje. Jak jest naprawdę? 

Przede wszystkim, należy uświadomić, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu spożywano mleko mniej przetworzone. Aktualnie, jest ono poddawane różnym modyfikacjom, przez co nie musi być ono tak zdrowe, jak kiedyś.

Drogocenne składniki mleka

  1. Kwasy tłuszczowe – oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych, w mleku występują również nienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią wiele funkcji, np. zapobiegają przesuszaniu skóry, mają działanie przeciwzapalne bądź regenerują nabłonek, tkankę. W tłuszczu mlecznym zawarte są witaminy – A, D, E, K, które dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Dodatkowo tłuszcz mleka jest lekkostrawny.
  2. Kwas linolowy – działa prozdrowotnie na różne sposoby. Wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, zapobiega zmianom miażdżycowym.
  3. Białka mleka – zawierają mnóstwo aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Wzmacniają one odporność, stanowią uzupełnienie białek roślinnych oraz wpływają na ich lepsze wykorzystanie.
  4. Składniki mineralne – mleko zawiera szereg składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez

Kwestia wapnia w mleku krowim

Badania nie wykazują jednoznacznie, czy wapń jest dobry. Wielu badaczy sądzi, że wapń zawarty w mleku ma złe właściwości. Jakie są zalety wapnia? Wapń jest idealny na wzmocnienie kości – organizm bardzo szybko przyswaja go wraz z fosforem. Szczególnie poleca się go dzieciom – umożliwia prawidłowy wzrost kości oraz osobom starszym, zapobiegając ubytkom w kościach, osteoporozie. Pojawiają się również głosy, że wapń w mleku krowim stanowi jedno z najgorszych możliwych źródeł dla człowieka. Czy wapń zawarty w mleku jest rzeczywiście dobry dla zdrowia? Niestety, to pytanie do dziś pozostaje kwestią sporną.

Kto może pić mleko?

Niestety, nie wszyscy mogą pić mleko. Jest mnóstwo osób, które nie tolerują laktozy. Do jej trawienia potrzebny jest enzym zwany laktazą. Laktoza sprawia, że mleko jest słodsze w smaku i ułatwia wykorzystanie wapnia przez organizm. Objawy jej nietolerancji to m.in. wzdęcia, nadmierna ilość gazów czy ból brzucha. Kolejną grupę ludzi stanowią osoby uczulone na kazeinę (białko mleka). Mając uczulenie na ten składnik, trzeba uważać na wszelkie produkty z udziałem mleka np. budyń, czekoladę. Nie oznacza to jednak, że powyższe grupy osób mają całkowity zakaz picia mleka. Jeżeli nie należymy do żadnej z wymienionych grup, możemy pić mleko spokojnie. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i osób starszych. U dzieci jednak zaleca się, aby mleko krowie wprowadzić dopiero wtedy, kiedy dziecko będzie miało więcej niż pół roku.