Koronawirus a żywność
Czy koronawirus przenosi się przez żywność? To pytanie nurtuje wiele osób. Przypominamy więc, w jaki sposób postępować z żywnością, by mieć pewność – nie tylko w dobie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 – że to co jemy jest bezpieczne.
Koronawirus SARS CoV-2 wywołujący chorobą COVID-19 przenosi się drogą kropelkową – przez ślinę, wydzieliny itp., a także pośrednio – przez kontakt z powierzchniami, na których te wydzieliny się znalazły. Dotkniecie takiej powierzchni nie jest jednak równoznaczne z zarażeniem. Wirusa z rąk trzeba przenieść do ust, nosa, oczu. Dlatego z dobie pandemii tak ważna jest higiena rąk.
Koronawirus a żywność
Czy koronawirus przenosi się przez żywność? Nie ma na to dowodów. Koronawirus SARS CoV-2 wciąż pozostaje nie do końca zbadany, tym niemniej w komunikacie z 9 marca Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podał, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy nie ma dowodów na to, że koronawirus może przenosić się przez żywność. Organizacja podkreśliła, że inne znane koronawirusy SARS i MERS nie przenosiły się przez żywność.
Jednak w dobie pandemii zarówno przy zakupie żywności, jak i przy jej późniejszej obróbce trzeba ze szczególną pieczołowitością zachowywać zasady higieny. Pamiętajcie, ze koronawirusy, by móc się namnażać, potrzebują gospodarza – człowieka.
Koronawirus a żywność – obróbka termiczna
Koronawirus jest wrażliwy na temperaturę. Oznacza to, że dokładna obróbka termiczna zniszczy wirusa. Zapewnia to zastosowanie odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury, np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS-CoV-2.
Higiena w kuchni
By mieć pewność, ze to, co jemy jest bezpieczne, przy przygotowywaniu posiłków należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć:
- ręce
- narzędzia kuchenne
- blaty robocze
- deski.
Ręce zawsze należy myć:
- przed rozpoczęciem jedzenia
- przed przygotowywaniem posiłku
- w trakcie przygotowywania posiłku – po obróbce surowych produktów
- po kontakcie rąk z koszem z odpadami.
Zanieczyszczenia krzyżowe
Zawsze należy pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach. Innymi słowy: osobne deski i noże do krojenia chleba i osobne do krojenia surowych warzyw oraz surowego mięsa.
Źródła:
- https://zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/jak-zyc-w-czasach-epidemii-praktyczne-wskazowki