Czy koronawirus przenosi się przez żywność? To pytanie nurtuje wiele osób. Przypominamy więc, w jaki sposób postępować z żywnością, by mieć pewność – nie tylko w dobie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 – że to co jemy jest bezpieczne.

Koronawirus SARS CoV-2 wywołujący chorobą COVID-19 przenosi się drogą kropelkową – przez ślinę, wydzieliny itp., a także pośrednio – przez kontakt z powierzchniami, na których te wydzieliny się znalazły. Dotkniecie takiej powierzchni nie jest jednak równoznaczne z zarażeniem. Wirusa z rąk trzeba przenieść do ust, nosa, oczu. Dlatego z dobie pandemii tak ważna jest higiena rąk.

Koronawirus a żywność

Czy koronawirus przenosi się przez żywność? Nie ma na to dowodów. Koronawirus SARS CoV-2 wciąż pozostaje nie do końca zbadany, tym niemniej w komunikacie z 9 marca Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podał, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy nie ma dowodów na to, że koronawirus może przenosić się przez żywność. Organizacja podkreśliła, że inne znane koronawirusy SARS i MERS nie przenosiły się przez żywność.

Jednak w dobie pandemii zarówno przy zakupie żywności, jak i przy jej późniejszej obróbce trzeba ze szczególną pieczołowitością zachowywać zasady higieny. Pamiętajcie, ze koronawirusy, by móc się namnażać, potrzebują gospodarza – człowieka.

Koronawirus a żywność – obróbka termiczna

Koronawirus jest wrażliwy na temperaturę. Oznacza to, że dokładna obróbka termiczna zniszczy wirusa. Zapewnia to zastosowanie odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury, np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS-CoV-2.

Higiena w kuchni

By mieć pewność, ze to, co jemy jest bezpieczne, przy przygotowywaniu posiłków należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć:

  • ręce
  • narzędzia kuchenne
  • blaty robocze
  • deski.

Ręce zawsze należy myć:

  • przed rozpoczęciem jedzenia
  • przed przygotowywaniem posiłku
  • w trakcie przygotowywania posiłku – po obróbce surowych produktów
  • po kontakcie rąk z koszem z odpadami.

Zanieczyszczenia krzyżowe

Zawsze należy pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach. Innymi słowy: osobne deski i noże do krojenia chleba i osobne do krojenia surowych warzyw oraz surowego mięsa.

 

Źródła:
  1. https://zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/jak-zyc-w-czasach-epidemii-praktyczne-wskazowki