Po zakończeniu hospitalizacji rodzina przejmuje opiekę nad pacjentem ze sztucznym dostępem do żywienia. Pielęgnacja skóry powinna odbywać się codziennie przez cały czas użytkowania PEG.

W pierwszych dniach talerzyk widoczny na skórze powinien ściśle przylegać do skóry w celu uniemożliwienia wycieku treści żołądkowej na zewnątrz. Po kilku dniach odległość talerzyka od skóry powinna być zwiększona na ok. 0,5-1,0 cm.

Przed przystąpieniem do pielęgnacji należy umyć i zdezynfekować ręce.

Następnie w zależności od rodzaju PEG/PEJ odsunąć skrzydełka lub przesunąć talerzyk do góry tak, aby można było ocenić stan skóry wokół PEG.

Sprawdzamy czy nie ma wycieku ropnego, treści żołądkowej, zmian skórnych wokół stomii. Dezynfekujemy i osuszamy gazikiem skórę.

Wsuwamy rurkę odżywczą delikatnie ok. 1,5 cm do środka i obracamy o 180 stopni, następnie delikatnie wyciągamy rurkę do poprzedniej pozycji.

Pod talerzyk włóż nacięty gazik w kształcie litery Y.

Następnie dosuwamy talerzyk do skóry, pamiętając o odpowiedniej odległości.

Jeżeli PEG/PEJ ma skrzydełka należy nałożyć na talerzyk. Rurkę odżywczą można zabezpieczyć opatrunkiem.

Po całkowitym zagojeniu przetoki, chory może się kąpać, pływać pamiętając o odpowiednim zabezpieczeniu.

W razie niepokojących zmian, krwawienia należy skontaktować się z lekarzem bądź pielęgniarką.

Anna Kamińska

Koordynator ds. Żywienia Klinicznego Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Tekst powstał we współpracy z:

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o nowych publikacjach - zapisz się do naszego newslettera.