Jak ocenić stan odżywienia pacjenta w szpitalu
Od kilku lat pacjenci trafiający do szpitala są poddawani ocenie odżywienia. Stosowny dokument powinien się znaleźć w każdej historii choroby.
Od 1 stycznia 2012 roku zgodnie z Rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia należy ocenić stan odżywienia pacjentów w każdym oddziale szpitalnym. Przepis nie dotyczył jedynie SOR-ów. Rozporządzenie to uległo zmianie w dniu 8 listopada 2012. Zgodnie z nimi dokument oceniający stan odżywienia musi znaleźć się w każdej historii choroby. Zgodnie z ostatnimi zmianami do tej reguły są następujące wyjątki – czyli oceny nie dokonuje się:
- u świadczeniobiorców objętych powtarzalną hospitalizacją – przesiewowej oceny stanu odżywienia, o której mowa w ust. 1 dokonuje się w czasie pierwszej hospitalizacji, a następnie nie rzadziej niż co 14 dni
- u świadczeniobiorców poddanych hospitalizacji i hospitalizacji planowej trwającej jeden dzień przesiewowej oceny stanu odżywienia dokonuje się w przypadku spadku masy ciała w okresie ostatnich 6 miesięcy przekraczającego 5% zwykłej masy ciała
- przesiewowej oceny stanu odżywienia nie dokonuje się w oddziałach okulistycznych, otolaryngologicznych, alergologicznych a także ortopedii i traumatologii narządu ruchu; jeżeli hospitalizacja pacjenta trwa krócej niż 3 dni.
Skale oceny stanu odżywienia pacjenta
Do oceny stanu odżywienia pacjenta służą specjalne skale NRS 2002 lub SGA. Pacjenta ocenia się według jednej z nich. W przypadku dzieci, lekarz dokonujący oceny stanu odżywienia małego pacjenta posiłkuje się siatką wzrastania zgodną z zasadami Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.
Jak podkreśla Polspen: – Wybrana do oceny pacjenta skala może być częścią pełnej dokumentacji chorego lub może być osobnym dokumentem, może stanowić wydruk komputerowy czy też istnieć w innej formie.
Co jeśli ocena w skali wskazuje że zasadne byłoby leczenie żywieniowe? – Należy przejść do kolejnego etapu, czyli zakwalifikowana pacjenta do leczenia. W skład tego etapu wchodzi:
- pogłębiona ocena stanu odżywienia
- kwalifikacja do interwencji żywieniowej (w tym wybór drogi leczenia: żywienie dojelitowe lub pozajelitowe)
- zaplanowanie interwencji żywieniowej (ustalenie programu leczenia)
- realizacja programu leczenia
- nadzór nad nim.
Opis poszczególnych etapów znajduje się w Standardach Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Źródła:
- https://polspen.pl/nasza-dzialalnosc/jak-ocenic-stan-odzywienia-pacjentow-w-szpitalu
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.