Partnerzy portalu:
Poniedziałek: 2 grudnia 2024

Każdy zabieg chirurgiczny, choć przeprowadza się go w celu poprawy zdrowia, jest urazem, który może wiązać się z niekorzystnymi reakcjami organizmu. Dzięki odpowiedniemu postępowaniu przed i po operacji można wesprzeć organizm chorego/ fot. Freepik

Monika Rydlewska

Immunożywienie – arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy

Immunożywienie – arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy – jaka jest ich rola w zapobieganiu odleżynom w opiece długoterminowej?

Stan niedożywienia lub wyniszczenia pacjenta może generować bardzo poważne problemy zdrowotne. Niedostateczna ilość przyjmowanych składników odżywczych na dobę, prowadzi do pogorszenia stanu ogólnego pacjenta, osłabienia, a także procesu gojenia ran. Brak odpowiedniego żywienia prowadzi do zmniejszenia odporności organizmu powodując większą chorobowość i śmiertelność. Aby poprawić stan pacjenta należy rozpocząć leczenie żywieniowe. Jeśli w ramach leczenia czeka Cię operacja to, to co jesz jest kluczowym elementem przygotowania się do niej w ramach coraz popularniejszej prehabilitacji.

Co to jest prehabilitacja?

Nazwa przypomina Ci zapewne rehabilitację i słusznie z tą różnicą, że rehabilitacja to działania po by przywrócić organizm do formy, a prehabilitacja to działanie przed mające na celu zminimalizowanie skutków ubocznych leczenia w tym ryzyka powikłań.

Żywienie kliniczne leczy wiele jednostek chorobowych, w tym również niegojące rany, odleżyny. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywienia medycznego jest immunożywienie. Polega na doborze odpowiednich składników kwasów omega-3, nukleotydów, argininy, ale też glutaminy, cysteiny, tauryny do żywienia.

Immunoskładniki odpowiadają za poprawę odporności organizmu w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Każdy zabieg chirurgiczny, choć przeprowadza się go w celu poprawy zdrowia, jest urazem, który może wiązać się z niekorzystnymi reakcjami organizmu. Dzięki odpowiedniemu postępowaniu przed i po operacji można wesprzeć organizm chorego. Odpowiednie przygotowanie żywieniowe pacjenta do operacji zmniejsza ryzyko powikłań.

Składniki te przyśpieszają proces gojenia ran operacyjnych, oparzeń, odleżyn. Jednym z najważniejszych składników odpowiadających za prawidłowe procesy gojenia ran są białka: arginina i glutamina. Obok białek nie może zabraknąć kwasów omega 3, nukleotydów cynku, selenu oraz witamin A, C, E. Włączenie immunożywienia może być w okresie okołooperacyjnym lub w profilaktyce lub/i leczeniu przewlekłych ran, odleżyn. Pacjenci z niegojącymi ranami mają bardzo duże zapotrzebowanie na energię białkową i niebiałkową w tym składniki immunomodulujące. Dlatego obok leczenia podstawowej choroby bardzo ważne jest odpowiednie żywienie, które pozwoli na poprawę stanu chorego.

Inne zastosowanie diety immunostymulującej:

  • Duże zabiegi operacyjne onkologiczne głowy i szyi oraz brzucha i przełyku
  • Posocznica
  • Ciężki uraz
  • Niedożywieni
  • ARDS.

Zapytaj lekarza o możliwość wprowadzenia dodatkowego wsparcia żywieniowego. Jeżeli pomimo wysiłków nie udaje się pokryć zapotrzebowania stosując dietę tradycyjną, zapytaj lekarza o wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe preparaty typu Resource® i Impact® Oral.

Anna Kamińska

Koordynator ds. Żywienia Klinicznego, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Tekst powstał we współpracy z:

https://www.nestlehealthscience.com/

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe.

Zapisz się do newslettera

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o nowych publikacjach - zapisz się do naszego newslettera.

Najważniejsze
informacje i porady
w podcastowej pigułce!