Gdy w chorobie pacjent nie może drogą tradycyjnej podaży dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych, których jego organizm potrzebuje, wskazane jest żywieniowe wsparcie. Jedną z jego form są tzw.ONS-y, popularnie zwane nutridrinkami. Jak poprawnie dawkować doustne żywienie medyczne?

 

  • ONS – kto powinien korzystać z doustnej terapii żywieniowej?
  • Jak stosować tzw. nutridrinki?
  • ONS – dawkowanie

Doustne żywienie medyczne dostarcza organizmowi energii i koniecznych składników odżywczych w formie płynnej, w buteleczkach o niewielkiej pojemności. ONS-y można nabyć w każdej aptece bez recepty. Na rynku jest wiele rodzajów doustnych diet przemysłowych, wspierających pacjenta żywieniowo, dostosowanych do jego stanu i chorób współistniejących. Niektóre preparaty są wzbogacone o błonnik, inne mają podwyższoną zawartość białka czy obniżoną zawartość cukru. ONS-y produkowane są w wielu smakach.

ONS – kto powinien korzystać z doustnej żywności medycznej

ONS-y dedykowane są tym chorym, u których bardzo zwiększa się metabolizm organizmu. A dzieje się tak w przebiegu różnych schorzeń i w następstwie wielu zdarzeń medycznych, niekoniecznie u pacjentów w stanie krytycznym. Z doustnej terapii żywieniowej powinni korzystać pacjenci po urazach komunikacyjnych, ingerencjach chirurgicznych, chorobach onkologicznych, chorobach przewlekłych. A także wszystkich stanach, w których organizm wiele energii potrzebuje na regenerację czy aktywowanie mechanizmów obronnych. Konsekwencją wszystkich powyższych okoliczności może być niedożywienie. Przyjmowanie ONS-ów pozwala go uniknąć, a gdy już się ono rozwinie – pomaga pacjentowi wyjść z tego stanu.

ONS – sposób na wzbogacenie diety pacjenta

Podstawową zasadą używania ONS-ów jest wzbogacenie diety doustnej. Pierwszym, kardynalnym błędem związanym z używaniem doustnej diety przemysłowej, na który zwracają uwagę specjaliści, jest to, że pacjenci często używają tych preparatów jako zamiennika jednego z posiłków. Tymczasem doustna dieta przemysłowa nie stanowi alternatywy wobec tradycyjnej diety, a jej uzupełnienie. Oznacza to, że tzw. nutridrink pacjent wypija oprócz spożywania normalnych posiłków, a nie zamiast nich.

Czytaj także: Niedożywienie u leżących pacjentów

Kiedy pić tzw. nutridrinki?

Preparat żywieniowy powinien wypełniać luki między posiłkami w ciągu dnia. Zakładając, że najczęściej pacjenci spożywają 3-4 posiłki dziennie, pacjent spożycie preparatu żywieniowego powinien zaplanować między głównymi posiłkami: śniadaniem i obiadem, obiadem i kolacją, a potem przed snem. Szczególnie u pacjentów przebywających w szpitalach, gdzie kolację spożywa się na ogół około godziny 18:00, przerwa w dostarczaniu organizmowi składników odżywczych między wieczorem a porankiem jest długa.

Jak pić nutridrinki

Przede wszystkim ONS-y to nie koktajle albo jogurty pitne. Choć forma, w której się je sprzedaje niektórym pacjentom tak właśnie się kojarzy. Doustne diety przemysłowe, mimo że producenci wprowadzają na rynek nowe smaki,generalnie można określić jako słodko-mdłe. Ich właściwości, choćby osmolarność, powodują, że preparat należy spożywać małymi łyczkami przez dość długi czas. Jedna porcja powinna być przez pacjenta sączona przez dwa-trzy kwadranse. Ma to swoje uzasadnienie. Szybkie wypicie ONS-u może się skończyć nudnościami, wymiotami lub biegunką.

Doustną dietę przemysłową powinno się spożywać w temperaturze pokojowej, choć niektórzy producenci zalecają jej przyjmowanie po schłodzeniu.

ONS – instrukcja przyjmowania

  1. Buteleczkę należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  2. Pić powoli, przez co najmniej 30 minut.
  3. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
  4. Po pierwszym otwarciu produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.

Ile ONS-ów wypijać?

Zazwyczaj buteleczka doustnej diety przemysłowej ma około 400 kcal. Zdaniem prof. Stanisława Klęka, prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN, pacjent korzystający z terapii żywieniowej w formie doustnej diety przemysłowej powinien spożywać około 400-600 ml preparatu na dobę – w klasycznym rozumieniu ONS. – Mniej niż 400 ml nie ma sensu, a więcej niż 600 oznacza, że w praktyce pacjent zastąpił sobie któryś z posiłków ONS-em – wyjaśniał w jednym z wywiadów, opublikowanym na kanale Twoje Żywienie Medyczne w serwisie Youtube.

Jakie ONS znajdziemy w aptece?

Doustna dieta przemysłowa pomaga pacjentom uniknąć niedożywienia lub z tego stanu wyjść. Charakter niedożywiania bywa jednak różny. W zależności od problemów pacjenta, może ono wynikać z utraty lub zwiększenia zapotrzebowania na białko, zaburzonego metabolizmu glukozy i tłuszczy czy niedostatecznej podaży energetycznej przyjmowanych posiłków. Wśród preparatów są wiec:

  • ONS-y wysokoenergetyczne
  • preparaty wysokobiałkowe
  • specjalistyczne preparaty – dedykowane chorym z: cukrzycą, nieprawidłową pracą trzustki, wątroby, wysokobłonnikowe, a także wskazane w trakcie leczenia ran i odleżyn.

O tym które preparaty są wskazane w terapii żywieniowej danego pacjenta powinien decydować lekarz, pielęgniarka lub dietetyk.

Monika Rydlewska

Czytaj także: Nowotwór i niedożywienie

Źródła:
  1. https://www.doz.pl/czytelnia/a13781-ONS_czyli_doustne_suplementy_pokarmowe__wsparcie_zywieniowe_w_chorobie
  2. Wywiad ze Stanisławem Kłękiem, prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu dla kanału Twoje Żywienie Medyczne

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. Jeżeli Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook, Obserwuj Instagram.

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o nowych publikacjach - zapisz się do naszego newslettera.